Склонност за потвърждаване

Какво представлява?

Склонността към потвърждаване е тенденцията да се интерпретира новите доказателства като потвърждение на съществуващите убеждения или теории.

Изразява се в готовност да се приема нова информация, когато тя потвърждава съществуващите убеждения, активно търсене на информация, която потвърждава тези убеждения, и избягване на противоречиви доказателства. Склонността за потвърждаване създава измамно чувство на удовлетворение, че светът около нас функционира според нашето общо разбиране и убеждения.

Рискът от потвърждаване е по-голям, когато темата е емоционално натоварена или дълбоко свързана с личната идентичност.

youtube-video-thumbnail

Video by Sprouts Learning Co. | Used under Creative Commons license

Каква е връзката с дезинформацията?

Привличане: Представете си широко разпространяваща се конспиративна теория, твърдяща, че определена ваксина предизвиква тежки странични ефекти или е нарочно произведена, за да причини стерилност или да зарази с болест. Хора, които вече са скептични към ваксините поради съществуващите им убеждения или страхове, са по-склонни да се привличат и активно да търсят информация, която подкрепя техните предварителни представи.

Избирателна употреба: Склонността за потвърждение се активира, когато индивидите избирателно консумират и споделят съдържание, което потвърждава техните убеждения по дадена тема. Те могат да се натъкнат на анекдотични истории или дезинформация онлайн, които видимо потвърждават техните опасения, укрепвайки съществуващите им убеждения. Те може да пренебрегват или отхвърлят авторитетни научни изследвания, мнения на експерти или официални заявления, които противоречат на предпочитаните и вече възприети наративи.

Усилване и ехо-камери: Поведението, диктувано от склонността за потвърждаване, може да усили разпространението на дезинформация. Хората, под влияние на тази склонност, имат тенденция да споделят дезинформацията в своите социални кръгове, създавайки ехо-камери, в които лъжливата информация се потвърждава. Такова потвърждаване е улеснено от алгоритмите на социалните медии, които контролират каква информация се показва на отделните потребители и как търсачките подреждат резултатите си на базата на профила на предишната употреба на информация от потребителя.

Какво може да се направи?

 1. Бъдете критични към всяка информация. Бъдете особено критични към информацията, която ви харесва и съответства на вашите съществуващи убеждения. Отлична първа стъпка за справяне с тази склонност би било да идентифицирате и маркирате потенциални ситуации, в които тя би се проявила.
 2. Уверете се, че получавате информацията си от няколко информационни източника и канала, включително такива, с които обикновено не се съгласявате.
 3. Когато правите търсене онлайн по конкретна тема, уверете се, че не се ограничавате само до отварянето на връзки, които на пръв поглед потвърждават вашите убеждения.
 4. Приучете се да формулирате търсенията си по такъв начин, че да получавате разнообразие от гледни точки или мнения по темата или проблема, който изследвате, включително и критика.
 5. Осмислете факта, че непрекъснато виждате източници, статии, публикации или видеоклипове, които пропагандират конкретна сгледна точка, може да бъде резултат от алгоритмите на социалните медии, които ви предлагат неща подобни на тези, с които сте се ангажирали или сте харесали в миналото.
 6. Напомняйте си - и то често! - че голямото количество положителна или отрицателна информация по дадена тема/личност или големият брой хора, които споделят дадено мнение/убеждение, не е мерило за истинност.
 7. Избягвайте прибързаното приемане и повторение на наративи, които "изглеждат логични", само защото изглежда, че потвърждават неща, които "вече знаете".
 8. Избягвайте отхвърлянето на данни или информация само въз основа на това, че не ви харесва видяното или чутото.

Препоръки за употреба в обучение

 • Представете склонността за потвърждаване пред участниците и ги помолете да помислят за примери, на които са станали свидетели.
 • Предизвикайте ги да идентифицират теми или проблеми, по които искрено и емоционално се вълнуват - обсъдете как тези области представляват критични рискови зони за проява на склонността за потвърждаване.
 • Обяснете как работят ехо-камерите и алгоритмите за предоставяне на съдържание и как те допринасят към склонността за потвъждаване, като дават приоритет на желаното съдържание.
 • Обсъдете ползите от това да бъдат предизвикани собствените убеждения.